• DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          • SPOJENÁ ŠKOLA INTERNÁTNA V LEVOČI

            Námestie Štefana Kluberta 1, 054 01 Levoča

             

            srdečne pozýva všetkých žiakov, ktorí majú záujem o štúdium na našej škole, ich rodičov a výchovných poradcov základných škôl na

             

             

            DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

            21. 11. 2023 od 9.00 – 12.00 hod.

             

            Čaká Vás:

             

            • PREZENTÁCIA ODBOROV ŠKOLY
            • PREHLIADKA UČEBNÍ, DIELNÍ A OSTATNÝCH PRIESTOROV ŠKOLY
            • TVORIVÉ DIELNE
        • Exkurzia v rehabilitačnom stredisku v Levoči
          • Exkurzia v rehabilitačnom stredisku v Levoči

          • Dňa  24. 11. 2022  sa žiaci triedy I. C a III. C učebného odboru Polygraf-knihár zúčastnili na exkurzii v Rehabilitačnom stredisku v Levoči, kde im frekventanti spoločne s pani učiteľkou ukázali prípravu a varenie škrobového lepidla a výrobu škrobových papierov. Žiaci si vyskúšali miešanie a hustotu škrobového lepidla, potom sa pokúsili o natieranie škrobu na papier a následne ho aj zafarbiť a vytvoriť valčekom vzor na škrobovom papieri. Potom si prezreli rôzne hotové výrobky už z uschnutých škrobových papierov, a tak nabrali nové nápady,  inšpiráciu a motiváciu na Odborný výcvik.

             

            Mgr. Jana Hromadová, Mgr. Anna Soľanová

        • Štúrovci v Levoči
          • Štúrovci v Levoči

          • 14.novembra sme prijali pozvanie od MO Matice slovenskej v Levoči na prednášku „ŠTÚROVCI V LEVOČI“, ktorá sa uskutočnila v pamätnej izbe Štúrovcov, jedinej na Slovensku.  Naši tohtoroční a budúcoroční maturanti si oprášili svoje vedomosti o štúrovskej generácii, ich práci a štúdiu na evanjelickom lýceu v Levoči v roku 1843. Dozvedeli sa o dôvode príchodu do nášho mesta, o ich živote, tvorbe aj o národno-buditeľských aktivitách  známych, aj  menej známych Štúrovcov. Súčasťou prednášky bola pútavá prezentácia, zaujímavý dokument a krátky kvíz. V pamätnej izbe si mohli žiaci prezrieť obrazy, knihy a názorné plagáty o Štúrovcoch.

                                                                                   Ing. Miriam Mrovčáková, Mgr. Zuzana Sivecová

        • Exkurzia v Spišskom múzeu v Levoči
          • Exkurzia v Spišskom múzeu v Levoči

          • 7. novembra 2022 žiaci našej školy zúčastnili exkurzie v Spišskom múzeu v Levoči, v rámci ktorej si prezreli tri muzeálne expozície.

            Prehliadku sme začali na námestí v Dome Majstra Pavla, kde sme sa dozvedeli o živote a diele tohto jedinečného rezbára, ktorý v meste Levoča pôsobil. Pútavý odborný výklad bol doplnený možnosťou zblízka preskúmať majstrove najznámejšie diela aj s videoprojekciou o Majstrovi Pavlovi z Levoče. Pokračovali sme v priestoroch historickej radnice, kde sa odohrali mnohé udalosti, ktoré ovplyvnili históriu nášho mesta. Spoznali sme azda najznámejšiu legendu o Levočskej bielej panej i historicky podloženú verziu životného príbehu Juliany Korponayovej. Budova radnice je však unikátna nielen zvnútra, ale i zvonku – až do dnešného dňa sa mnohí z nás nezamysleli nad symbolikou fresiek na južnej strane radnice. Nakoniec sme sa presunuli do stredovekého kláštora minoritov, kde sme obdivovali zrekonštruovanú krížovú chodbu, rajský dvor a dozvedeli sme sa zaujímavosti o nástenných maľbách v klenbe.

            Exkurzia bola výnimočná nielen pre žiakov pochádzajúcich z iných regiónov Slovenska, ale zaujala aj žiakov z okolia, ktorí si mysleli, že ich v Levoči nemôže nič prekvapiť.

                         

                                                                                                                      Mgr. Zuzana Sivecová

          • Výstava kníh v školskej knižnici

          •    V mesiaci október si pripomíname Medzinárodný deň knižníc, preto sa žiaci zapojili do zbierky vlastných najobľúbenejších kníh, z ktorých sme zostavili malú výstavu. „Každá kniha má svoj príbeh!“ to boli slová každého žiaka, ktorý priniesol knihu, porozprával o nej a zdôvodnil, čo ovplyvnilo jeho čitateľský vkus. Súčasťou našej výstavy sa stali knihy z „každého rožku trošku.“ Spolu so žiakmi sme roztriedili knihy podľa literárnych druhov a žánrov. Hlavným cieľom  bolo vzbudiť čitateľský záujem aj u žiakov, ktorí neobľubujú čítanie kníh.

               Ďakujem všetkým žiakom, ktorí sa zapojili do tejto aktivity.

                                                                                          Mgr. Zuzana Sivecová

          • Divadelné predstavenie Rysavá jalovica

          •     21.októbra sa žiaci našej školy s triednymi učiteľmi vybrali do Spišského divadla na moderné prevedenie humorne ladenej  poviedky so šťastným koncom   Rysavá jalovica. Autor Martin Kukučín na jednej strane vyzdvihol pracovitosť, ale na druhej strane kritizoval alkoholizmus slovenského ľudu na dedine. Hlavnými predstaviteľmi poviedky boli kmotrovci  Adam Krt a Adam Trnka, ktorí  sa v čase vianočných sviatkov stretli na jarmoku.  Slovo dalo slovo a Krt od Trnku kúpil mladú jalovičku, ktorá im pri zapíjaní dobrého obchodu zmizla spred krčmy. Nakoniec všetko dobre dopadlo. Všetci sme sa pobavili, zasmiali a obohatili o úžasný umelecký zážitok.

                                                                                         Mgr. Zuzana Sivecová