• Medzinárodný deň nevidiacich
          • Medzinárodný deň nevidiacich

          • 15. október 2023 – DEŇ BIELEJ PALICE 

             

            Deň bielej palice bol vyhlásený v roku 1964 na zasadaní Svetovej rady pre blaho slepcov v New Yorku a je podporovaný Svetovou úniou nevidiacich. Bielu palicu zaviedla Francúzka Peguilly d'Herbemont a je základnou i najdôležitejšou pomôckou pri mobilite nevidiacich. Zároveň slúži na ich označenie pri pohybe na verejných komunikáciách.

             

            13. november 2023 – MEDZINÁRODNÝ DEŇ NEVIDIACICH

             

            Medzinárodný deň nevidiacich sa oslavuje v deň, keď sa v roku 1745 narodil Valentin Haüy, zakladateľ prvej školy pre nevidiacich v Paríži. Deň sa pripomína od roku 1946 a jeho cieľom je zlepšiť podmienky života nevidiacich, zlepšiť ich zručnosti pre zamestnanosť a zapojiť ich do spoločenského života.

             

            Žiaci našej školy si tieto dni pripomenuli aktivitami v rámci hodín Telesnej a športovej výchovy, kde si vyskúšali chôdzu v školských priestoroch s klapkami na očiach a bielou palicou. Vcítili sa a zažili tak pocit, ako ho vnímajú nevidiaci.

             

            Mgr. Jana Hromadová

            koordinátor drogovej prevencie

        • 5. november 2023 - SVETOVÝ DEŇ BEHU
          • 5. november 2023 - SVETOVÝ DEŇ BEHU

          •      Svetový deň behu sa pripomína od roku 1999. Ide o charitatívnu akciu na podporu boja proti chudobe vo svete. Cieľom je nielen získanie finančných prostriedkov, ale aj zvýšenie povedomia verejnosti o príčinách a riešeniach extrémnej chudoby vo svete.

                 V dňoch 6. a 7. novembra 2023 žiaci absolvovali v rámci hodín Telesnej a športovej výchovy beh na 200 metrov a každá trieda tak odbehla 1 až 2 km.

                 Niektorí žiaci odbehli celý jeden kilometer bez prerušenia, čo v našej telocvični znamená 10 kôl. Najlepšou triedou s najviac odbehnutých kilometrov je I. SV, kde za celú triedu žiaci odbehli celkovo 4,2 km. Druhou najlepšou triedou je III. A a žiaci odbehli za celú triedu 2,3 km. Tretie miesto si delia dve triedy, a to IV. C a II. SV, ktoré odbehli za celú triedu po 2 km.

                 Najlepším bežcom je žiak Jakub Živčák zo IV. C triedy, ktorý zvládol najviac kôl a odbehol 1,5 km. Druhým najlepším bežcom je žiačka Paulína Štefanová z II. SV, ktorá odbehla 1,4 km a tretím naj bežcom je žiak Matúš Geletka zo IV. A a odbehol 1,3 km.

                 Beh sa môže stať životným štýlom a behanie patrí medzi obľúbené pohybové aktivity, ktoré majú na zdravie veľa pozitívnych dôsledkov. Môžete si ho vyskúšať na vlastnej koži, pekne pozvoľna, po troškách, bez zbytočného prepínania síl. Behanie je šport, pri ktorom ste slobodní a nezáleží na ničom inom ako na vašej spokojnosti a radosti z pohybu. Behajte tak, aby vám bolo príjemne, a až keď si budete istí, môžete postupne skúšať prekonávať svoje limity. Behanie môže zlepšiť kvalitu života, ide o vynikajúci spôsob na zlepšenie nálady a chuti do života, v dlhodobom kontexte dokáže pravidelný beh zlepšiť kvalitu spánku či sústredenosť a pozornosť počas dňa.

             

            Mgr. Jana Hromadová

            koordinátor drogovej prevencie

        • Znova sa obchodovalo
          • Znova sa obchodovalo

          •     Po troch rokoch neosobného online obchodovania sa v dňoch 25. – 26. októbra 2023 uskutočnil v Spoločenskom pavilóne v Košiciach už po devätnásty krát Medzinárodný veľtrh cvičných firiem krajín V4. Garantom podujatia ako každoročne bola Obchodná akadémia na Watsonovej 61 v Košiciach.

                    Už od skorého rána prvého dňa veľtrhu prebiehala registrácia vystavovateľov, inštalácia exponátov, úprava a vybavenie stánkov zúčastnených cvičných firiem z celého Slovenska a Česka.

                   Na slávnostnom otvorení veľtrhu sa zúčastnili zástupcovia škôl, sponzorov, hostí, firiem, i inštitúcie, ktorá prácu cvičných firiem na Slovensku zastrešuje, a to ŠIOV - Štátny inštitút odborného vzdelávania - odbor Slovenského centra cvičných firiem a jeho vedúca Ing. Gabriela Horecká.

                  Vyše hodinový nádherný kultúrny program s prvkami tradičného aj moderného folklóru, spoločenských tancov, poldance a mladými komunikatívnymi moderátormi povzbudil aj našich žiakov k odvahe ukázať a podeliť sa v budúcnosti so svojimi talentami.

                  A potom začalo obchodovanie cvičných firiem. Naši zúčastnení žiaci odboru technicko-administratívny pracovník z  III.A a IV.A si pozorne prehliadli jednotlivé stánky vystavujúcich cvičných firiem, ich aktuálnu ponuku zobrazenú v katalógoch, letákoch, či v digitálnej podobe na webe, facebooku či instagrame firmy.        

            „Všetci ste víťazmi! Už tu a teraz!“ zaznelo z úst pedagogičky z Ostravy. „Pretože ste sa dokázali na veľtrh pripraviť a prísť si v praxi vyskúšať čo viete, čo dokážete, čo ste sa doteraz naučili ...“.

            Naozaj, aj prítomní študenti skonštatovali, že je to tak a pokyvkávaním hlavy si túto pravdu uvedomovali a vyjadrovali svoj tichý súhlas a obdiv. Tak čo? Skúsime to nabudúce?

        • 100 rokov Medzinárodného maratónu mieru
          • 100 rokov Medzinárodného maratónu mieru

          • V rámci odbornej exkurzie sme na známej adrese, na Námestí maratónu mieru v Košiciach, okrem ikonickej sochy maratónskeho bežca, v sídle Východoslovenského múzea nazreli i do minulosti najstaršieho maratónu v Európe.

            Žiť dobu, ktorá bola pred 100 rokmi? Postaviť sa medzi ôsmich športových nadšencov a zabehnúť prvý 40 km maratón? Nóoo, tak to vtedy - po prvýkrát - bolo!

            Áno. Prvý maratón v Košiciach sa bežal pred 100 rokmi a naši študenti mali možnosť na dobových fotografiách, videách, materiáloch, prostriedkoch, medailách, stopkách, štartovacích číslach a iných pozoruhodnostiach zažiť a okúsiť vtedajšiu atmosféru tohto – dnes už veľkolepého podujatia celosvetového významu.

            Výstava 100 rokov maratónu v Košiciach zachytáva jeho najzaujímavejšie míľniky a popri panelovej časti ponúka tiež vzácne trojrozmerné artefakty ako aj možnosť preniesť sa storočím prostredníctvom nového filmového dokumentu.

            Našich študentov zaujali aj výstavné panely s menami víťazov všetkých ročníkov Medzinárodného maratónu mieru, mužov a žien, ktorí stáli na stupni víťazov s ich dosiahnutými vynikajúcimi časmi. Očiam neunikol ani atraktívny Pylón storočia, na ktorom sú po prvýkrát v ucelenej forme v abecednom poradí zachytené mená všetkých bežcov, ktorí od roku 1924 až do roku 2022 zdolali v Košiciach maratónsku trať.

            Nádherná výstava mapujúca každoročné svetové podujatie nás ako návštevníkov veľmi obohatila a potešila, a ešte dlho nám ju bude pripomínať aj vlastná momentka víťaza maratónu J. Veď aj každý nový deň je príležitosťou víťaziť sám nad sebou.

        • Aj my sme objavili Košický zlatý poklad
          • Aj my sme objavili Košický zlatý poklad

          • Najväčší, najbohatší nález zlatých mincí na Slovensku, jeden z najvýznamnejších v európskom i svetovom meradle, mali možnosť v jesenný októbrový deň počas odbornej exkurzie finančného vzdelávania spoznať aj naši študenti odboru technicko-administratívny pracovník.

            Košický zlatý poklad bol objavený 24. augusta 1935 pri stavebných prácach v budove na Hlavnej ulici č. 68 v Košiciach. Tvorí ho 2920 zlatých mincí, dukátov a dvojdukátov, tri zlaté medaily a renesančná zlatá reťaz. Bol uložený v schránke z tepaného medeného plechu s rytými zvieracími motívmi. Ukryli ho v budove, v ktorej pôsobila Spišská komora, niekedy po roku 1679, teda v čase kedy sa o ovládnutie Košíc pokúšali protihabsburskí povstalci Imricha Thökölyho. Thököly obsadil Košice v roku 1682.

            Hoci mu viackrát hrozil tradičný osud pokladov – nenávratná strata, zachoval sa neporušený. Od 15. 9. 2013 je verejnosti znovu prístupný v špeciálne upravenom trezore v zrekonštruovanej historickej účelovej budove Východoslovenského múzea v Košiciach.

            Naši študenti mali možnosť vypočuť si odborný výklad zamestnanca múzea, prezrieť si zbierku uhorských mincí (1187 ks) a mincí z  nizozemských provincií (1015 ks), vzácne numizmatické pamiatky, medaily z  kremnickej mincovne, z ktorých vyniká jazdecká medaila kráľa Ferdinanda – v zlatom variante jediná na svete a celosvetový unikát.

            Bohaté zastúpenie typov mincí a široký geografický záber radí Košický zlatý poklad medzi umelecké skvosty Európy. A sme veľmi radi, že pokochať ním sme sa mohli aj my.