• Divadelné predstavenie ŠEPTUCHY

          • „Človek sa nemusí hanbiť za všetky svoje sny a ambície. Nemusí sa báť, že zomrie skôr, ako začne skutočne žiť.“ Je mottom divadelného predstavenia Šeptuchy, ktorého sa zúčastnili žiaci našej školy 18.januára v Spišskom divadle. Ide o zdramatizovaný román o dospievaní, priateľstve a ľuďoch vo svojráznom regióne Podlasie  na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom, ktorý je zahalený v hmlách a opradený legendami o šeptuchách, ženách, ktoré vedia liečiť. Celým príbehom nás sprevádzala Dorotka s rozprávačkou v období ich dospievania. Bol to nezabudnuteľné.

                                                                                             Mgr. Zuzana Sivecová

             

          • Kvapka pre Damiána

          • Na začiatku bola jedna večerná nedeľná januárová SMS-ka. „Pani triedna, nemohol by som ísť ráno do Popradu darovať Damiánovi krv?“ Ani na chvíľu som so súhlasom uvoľnenia z vyučovania neváhala. „Je to naozaj obdivuhodný čin! Ak súhlasia rodičia, a Ty sa cítiš zdravotne v poriadku, vycestuj“!

            A tak, náš Šimon Z., študent I. SV vycestoval v pondelok ráno do Popradu na určené pracovisko odberného centra Národnej transfúznej služby SR. Darovanie krvi je skutočným „darom života“, ktorý zdravý jedinec môže poskytnúť ľuďom chorým a po úrazoch. Je to veľmi prospešný, bezpečný a jednoduchý humánny krok. Jeden odber krvi môže zachrániť až tri ľudské životy. „Ja chcem však pomôcť nášmu spolužiakovi!“ vyhlásil.

            Po vyplnení dotazníka darcu krvi, kontrole hemoglobínu, následne absolvoval krátke vyšetrenie a pohovor s lekárom. Presunul sa do odberovej miestnosti a pohodlne sa usadil do odberového kresla. Samotný odber trvá 5 – 15 minút, odoberie sa zvyčajne 450 ml krvi. Zvládol to na výbornú! Naviac ako prvodarca!

            Som naozaj hrdá na nášho ŠIMONA, chlapca s veľkým srdcom, ktorý nezištne pomohol spolužiakovi z triedy v čase jeho plánovanej náročnej operácie chrbtice. Damián to práve teraz najviac potrebuje. Chcem vysloviť - verím, že za mnohých kolegov aj žiakov školy - úprimné poďakovanie, že svojím šľachetným životným postojom si dal Damiánovi šancu na záchranu života a vlial nádej na uzdravenie. Vyjadrujem svoje uznanie a obdiv. Veľmi si vážme to, že náš Šimon Zamkovský dal nevšímavosti a ľudskej ľahostajnosti červenú. Zelenou bola preňho solidarita, pomoc tomu, ktorú ju potrebuje a sám si pomôcť nedokáže.

             

            Vidíte .... Láska si raz opäť našla miesto, ako sa prejaviť. Veď tento nádherný Šimonov skutok lásky - darcovstvo krvi – bol len jednou z jej možností ...

             

            Ď A K U J E M E !  

            A držme Damiánovi spoločne palce!

             

            Ing. Miriam Mrovčáková

            Mgr. Zuzana Sivecová

             triedne učiteľky našich hrdinov

        • Ľudské práva a prevencia šikanovania
          • Ľudské práva a prevencia šikanovania

          • Problematika šikanovania je veľmi citlivou a často diskutovanou témou v školskom prostredí, preto aj naši žiaci absolvovali v mesiaci december školenie, ktoré bolo zamerané na témy: konflikty v školskom prostredí, prevencia a eliminácia sociálno-patologických javov, prevencia a riešenie kyberšikanovania v školskom prostredí. Žiaci sa dozvedeli mnoho užitočných informácií, aktívne sa zapájali do diskusie a do zaujímavých aktivít. Preto si všímajme ľudí okolo seba, pomáhajme im, buďme k sebe ohľaduplní, tolerujme sa, trávme zmysluplne voľný čas, rešpektujme sa navzájom aj nastavené pravidlá.   

                                                                                                  Mgr. Zuzana Sivecová

          • Vianočný koncert

          • 19.decembra nás navštívili žiaci zo ZUŠ Spišský Hrhov, ktorí nás potešili krásnym umeleckým program s názvom Vianočná koleda. Naši žiaci si vypočuli vianočné vinše v slovenskom jazyku a v rusínskom nárečí. Celú školu rozozvučali známe vianočné piesne vo folklórnom duchu. Ich vystúpenie nás naladilo úžasnou vianočnou atmosférou, plnou očakávaní a prípravy na najkrajšie sviatky v roku.

            Mgr. Zuzana Sivecová