• Stretli sme sa so spisovateľkou Barborou Bartošovou

          • 7. marca 2024 sme sa zúčastnili besedy so spisovateľkou Barborou Bartošovou v Slovenskej knižnici pre nevidiacich v Levoči.

            Pani Bartošová je spisovateľka, tanečníčka a taktiež milovníčka fantasy kníh a filmov. Začala písať už ako malá. Medzi jej prvé vydané knihy patrí knižná trilógia Strážca a neskôr aj Sieň zrkadiel. Jej štýl písania je prevažne zameraný na mladších čitateľov, ale spomínala nám, ako je niekedy milo prekvapená, keď sa dozvie, že jej knihy čítajú aj starší. Trilógia Strážca obsahuje romantiku aj akciu. Preto sú jej knihy vhodné pre chlapcov aj dievčatá.

            Rozprávala nám, ako sa jej darí po nociach písať pri troch deťoch, ako ju niekedy nečakane uprostred šoférovania kopne múza a taktiež nám urobila menší náhľad do jej nových rozpísaných kníh. Jej rodina je folklórne založená, ale ona sa venuje skôr orientálnemu tancu. Jej inšpirácia taktiež pochádza z čítania fantasy kníh a seriálov, s ktorými sa s nami milo podelila. 

            Celá beseda sa niesla v pokojnom duchu, počas ktorej sme si vypočuli aj úryvky z autorkiných kníh. Bolo to veľmi príjemné posedenie.

            Už teraz sa tešíme na ďalšie pozvanie.

             

            Valentína Kaščáková 2.C

        • Spoznali sme príbeh Slovenska ...
          • Spoznali sme príbeh Slovenska ...

          • Veľká vďaka patrí dvom obetavým mladým mužom – Oliverovi a Štefanovi Šípkovským z umeleckej agentúry AMOS z Banskej Bystrice, ktorí dňa 6. marca 2024 odprezentovali pre všetkých študentov našej školy hudobno-vzdelávací program PRÍBEH SLOVENSKA. Išlo o prierez dejinami našej krajiny, pre mladých ľudí tak neznámy. Chronologicky, pútavou formou boli predstavené najdôležitejšie udalostí 20. storočia na Slovensku.

            Program sa venoval témam ako boj o ČSR, Štefánik, vznik a zánik ČSR – Mníchovský diktát, vojnová Slovenská republika, fašizmus, II. svetová vojna, SNP, socializmus v ČSSR, Dubček a Pražská jar, Nežná revolúcia, rozpad ČSFR a vznik SR, temné 90-te roky, mafia a nakoniec vstup do EÚ a NATO.

            Súčasťou programu bola aj hudobná zložka, v ktorej dvaja hudobníci hrali naživo tematicky zladené populárne slovenské piesne. Program bol podporený videoprojekciou s obrázkami a textami piesní, ktoré zasiahli určite, každého z nás. 

             

            Lúčili sme sa s odhodlaním a nádejou, že pomôžeme byť súčasťou slovenskej krajiny, kde budú ľudia ľuďmi.