• Nová študovňa na internáte
          • Nová študovňa na internáte

          •  

                  Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky v rámci národného projektu edIT 1 vyhlásilo výzvu na zabezpečenie vybavenia študijných miestností s názvom „Študovne v stredoškolských internátoch“. 

                  Cieľom tejto aktivity bolo zabezpečiť materiálno-technické vybavenie študijných miestností  v  školských internátoch pri stredných odborných školách. A to prostredníctvom počítačov a multifunkčného zariadenia s cieľom zlepšenia dostupnosti vzdelávania a zmiernenia dopadu krízových opatrení počas pandémie ochorenia COVID-19 na vzdelávací proces.

                Aj náš internát získal toto technické vybavenie a tak sa nám podarilo vytvoriť novú počítačovú študovňu. Študenti tak budú mať prístup k najnovšiemu počítačovému vybaveniu, softvéru a iného špecializovaného softvéru zodpovedajúceho ich vzdelávacím potrebám. Každý počítač bude pripojený k rýchlemu internetu, čo umožní študentom ľahko vyhľadávať informácie a pracovať na svojich úlohách a projektoch bez obmedzení. Tím pedagogických pracovníkov bude k dispozícii na poskytnutie odbornej pomoci a usmernenia pri projektoch.

                   Táto nová počítačová študovňa je významným krokom smerom k poskytnutiu študentom možnosti vzdelávať sa mimo bežných triednych hodín. Ponúka priestor na experimentovanie, testovanie nových myšlienok a vytváranie reálnych projektov.

                  Zriadenie novej počítačovej študovne na školskom internáte je krokom vpred v snahe podporiť technologické vzdelávanie a inovácie. Poskytuje študentom priestor na rast a rozvoj v oblasti IT a digitálnych technológií.

             

                                                                                                                                          Ing. Martin Špak

        • Exkurzia v Štátnom oblastnom archíve v Levoči
          • Exkurzia v Štátnom oblastnom archíve v Levoči

          • Dňa  29. 11. 2023  sa žiaci tried I. C, II. C a IV. C učebného odboru Polygraf-knihár zúčastnili na exkurzii v Štátnom oblastnom archíve v Levoči, kde sme videli ukážku a zároveň si mohli vyskúšať niektoré pracovné postupy reštaurátorských a knihárskych prác ako vlhčenie jednotlivých starých listov z matriky a skúšku rozpíjania atramentu, vlhčenie a čistenie jednotlivých dvojlistov už rozobratých zložiek, následné dolievanie papieroviny na dvojlisty a lisovanie v plstených preložkách. Po vylisovaní a uschnutí  sa dvojlisty zložia v správnom poradí do zložky a šijú sa starým ručným spôsobom na väzy. Predtým ako sa začne kniha reštaurovať musí prejsť procesom dezinfekcie v špeciálnej komore, pretože kniha môže obsahovať rôzne plesne a choroby. Každá kniha, ktorá sa reštauruje, musí sa  o tom spísať dokumentácia a vyhotoviť fotografie ako vyzerala kniha pred reštaurovaním a po reštaurovaní. Takúto dokumentáciu a fotografie si žiaci mohli na začiatku exkurzie prelistovať a vidieť fotografie z reštaurovania rôznych kníh. Okrem toho žiaci mali možnosť vidieť ručnú rezačku kníh v akcii či napínanie a čistenie zvieracej kože, z ktorej vznikne pergamen buď na dopĺňanie papiera alebo poťahovanie knižných dosiek. Žiaci tak mali možnosť vidieť knihárske remeslo v širšom kontexte a možno si niekedy nájdu prácu aj v takejto reštaurátorskej dielni.

             

            Mgr. Jana Hromadová, Mgr. Anna Soľanová

        • Červené stužky 2023
          • Červené stužky 2023

          • 1. decembra 2023 sa žiaci Spojenej školy internátnej na Námestí Štefana Kluberta 1 v Levoči zapojili aj do 17. ročníka kampane Červené stužky. Po zaregistrovaní našej školy do kampane sme v týždni od 27. novembra                    do 30. novembra 2023 uskutočnili aktivity na tému Svetového dňa boja proti HIV/AIDS, kde si žiaci museli najskôr text prečítať, aj niekoľkokrát, aby našli správne slová na vyplnenie tajničky na tému HIV/AIDS. Spoločne so žiakmi sme sa pokúšali vyplniť aj kvíz o kampani Červené stužky a diskutovali o látkových a nelátkových závislostiach. Žiaci z učebného odboru Polygraf-knihár aj tento rok vytvorili červené stužky, ktoré sme následne pripli žiakom školy ako symbol solidarity.

                        Po veľkej desiatovej prestávke o 9:45 hod. sa všetci žiaci zhromaždili v telocvični našej školy, kde sa uskutočnila športová aktivita. Na vopred pripravenej predlohe v tvare stužky, vytvorenej z lavičiek, švédskej debny a podložiek, na ktoré si žiaci posadali, sme spoločne vytvorili „Živú“ červenú stužku. Každý žiak mal oblečené niečo červené alebo biele, pripnutú Červenú stužku a spríjemnili si tak tento výnimočný deň. Zároveň sme zviditeľnili Svetový deň boja proti HIV/AIDS a vyjadrili podporu ľuďom, ktorý sa na toto ochorenie liečia.

             

            Mgr. Jana Hromadová

            koordinátor drogovej prevencie

        • Vianočná pošta
          • Vianočná pošta

          • Zapaľovanie sviečok na adventom venci nám pripomína vianočný čas. Tešíme sa na rodinné stretnutia, na najkrajšie chvíle v roku...

            Preto nezabudnime na všetkých, s ktorými sa stretávame dennodenne aj v našej škole- pani riaditeľku, pani zástupkyňu, pani učiteľky, pani majsterky, pánov učiteľov a majstrov, pani vychovávateľky, pani hospodárku, pani ekonómku, pani kuchárky, pani upratovačky, pani vrátničky, pani zdravotníčku, všetkých spolužiakov a kamarátov.

            Potešte všetkých láskavými a úprimnými slovami prostredníctvom vianočných pozdravov, ktoré môžete vytvoriť a venovať niekomu z našej školy. Hotové vianočné pozdravy môžete vhadzovať do vianočnej schránky v školskej knižnici od pondelka 11. decembra 2023 do 18.decembra 2023.

            P.S.: Nezabudnite uviesť adresáta, pretože vianoční poštári nebudú vedieť odoslať váš pozdrav.

                                                                                          Mgr. Zuzana Sivecová

          • Mikulášske sladkosti od spoločnosti Tesco v Levoči

          • Niet pochýb, že najkrajšie a najpríjemnejšie akcie v škole sú také, kde môžeme niekoho potešiť alebo obdarovať. K takým patrí aj MIKULÁŠ. Svätý Mikuláš, ktorého si 6. decembra pripomíname, pochádzal z Malej Ázie, pravdepodobne z dnešného Turecka. Narodil sa v bohatej rodine a od malička bol povestný svojou štedrosťou, láskavosťou a dobročinnosťou. Aj do našej školy zavítal Mikuláš v spoločnosti anjelov a čertov, ktorí si poctivo vykonávali svoje funkcie - obdarúvali žiakov našej školy sladkými darčekmi, no menej poslušných či málo usilovných napomenuli čerti, aby sa polepšili.

            Mikulášska tradícia je v našej škole už dlhé roky a tak ako po iné roky, aj tento rok Mikuláša zorganizovali žiaci študijného odboru sociálno-výchovný pracovník, aby potešili spolužiakov školy z iných tried.

            Sladké prekvapenia pre našich žiakov sponzorsky poskytol

            obchodný reťazec Tesco v Levoči, 

            za čo im patrí úprimné a srdečné

            ĎAKUJEME!

        • VITAJ v našej škole!
          • VITAJ v našej škole!

          • ÁNO, aj takto môže vyzerať pozdrav starších spolužiakov našim novým prvákom. V tomto školskom roku 2023/2024 máme štyri nové triedy, do lavíc ktorých zasadlo v septembri celkom 35 prvákov. A patrilo sa ich u nás patrične privítať. Bol to práve 30. november 2023, kedy sa u nás konali imatrikulácie prvákov a ich privítanie medzi žiakov  školy.


            Po úvodnom predstavení žiakov triednymi učiteľmi (náhodou to predstavovanie nebolo hocijaké, bolo výnimočné tým, že bolo prebásnené a veľmi zaujímavé) predstúpili žiaci danej triedy a pokúsili sa splniť zadané úlohy.

            Knihárom – teda Barborke, Natálii, Adamovi a Michalovi, to najlepšie išlo s krabicami, čalúnnici – Samko, Dušan a Dominik, ukázali svoju zručnosť pri narábaní s nástrojmi a dievčatá z odboru služby a domáce práce – Veroniku, Aničku, Evičku a Sabínku - sme preverili krajčírskou úlohou, kedy namiesto ihly držali v rukách papierovú rolku.

            Študenti I. SV – Rudolf, Veronika, Šimon, Matúš, Soňa a ďalší Šimon, najprv prítomných mimoriadne zabavili svojimi doterajšími plánmi a predstavami o svojej budúcnosti a o povolaní, ktoré chceli robiť a potom sa už pustili do plnenia stanovených úloh.  Našich budúcich sociálno-výchovných pracovníkov sme konkrétnymi úlohami preverili v pripravenosti a zdatnosti v oblasti telesnej, pracovnej a hudobnej výchovy. To bolo smiechu a radosti!

            Na záver starší spolužiaci z II. SV – Damián, Pavlínka, Denis a Samuel – dôrazne upozornili všetkých prítomných nováčikov na prísne dodržiavanie pravidiel prváka. A nezabudli pripomenúť jednu dôležitú vec, ktorú si spoločne v tanečnom kole všetci pospevovali, že .... „lepšiu vec než kamarátstvo nikto veru nikdy nevynašiel“. Tak, milí prváci, VITAJTE! Sme tu pre vás!

        • Deň nevidiacich 2023
          • Deň nevidiacich 2023

          •  

            V mesiaci november si študenti našej školy pripomenuli Deň nevidiacich prostredníctvom bohatého kultúrno-spoločenského programu, ktorý si pripravili pod vedením pani vychovávateliek.

            Program sa niesol v duchu zábavy, smiechu, tanca a hereckých výkonov. Na jednom pódiu tajomne hľadali „Golden eye“, krepčili na ľudovú nôtu, zaspievali si so skupinou ABBA aj s „reperom“ Erikom a spevákom Maťom. Svojimi vtipmi nás pobavil Alex s Matúšom. Zavítali sme do jednej nepodarenej domácnosti a svojou návštevou nás poctili aj celebrity zo známej televíznej šou KREDENC. Na záver sme sa rozlúčili piesňou: „Príbeh nekončí...“

            Tešíme sa o rok zas.

            Vychovávateľky: Mgr. Chovancová, Bc. Dudová- Bašistová

        • Koncert skupiny „BLINDMAN“
          • Koncert skupiny „BLINDMAN“

          •  

                     Dňa 9.novembra 2023 sme prijali pozvanie do Slovenskej knižnice nevidiacich v Levoči na koncert skupiny „BLINDMAN.“ Bolo to z príležitosti Dňa nevidiacich, keď kapela cestovala po Slovensku a zavítala aj k nám do Levoče.

            Skupinu tvoria dvaja protagonisti, Milan Kvietok a Marek Botev. Jeden z nich, zakladateľ skupiny, Milan sa narodil so zrakovým hendikepom, ale Pán ho obdaril výborným sluchom a schopnosťou tvoriť hudbu a písať texty. Hrá na klávesové nástroje, spieva a robí aranžmány. Marek hrá na gitare, spieva a taktiež skladá  hudbu a texty.

            Hudba je ich životom, čo nám aj ukázali na koncerte, na ktorom zazneli prevažne ich skladby. Doteraz vydali šesť albumov populárnej hudby a ešte ďalšie chystajú. 

            V krátkom rozhovore sme sa dozvedeli o ich živote, práci a koníčkoch. Strávili sme veľmi príjemné chvíle, za ktoré sme muzikantov odmenili dlhým potleskom. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutie s nimi.

             

                                  Vychovávateľky: Mgr. Chovancová, Bc. Dudová- Bašistová

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 21.11 2023 bol v našej škole deň otvorených dverí. Záujemcovia o štúdium a verejnosť mali príležitosť prezrieť si priestory školy a oboznámiť sa so školskými i mimoškolskými aktivitami. Uchádzači o štúdium mohli spoznať systém výučby, priestory na teoretické vyučovanie a praktické činnosti, ktoré sú spojené s odborným výkladom. Získali informácie o učebných a študijných odboroch, podmienkach prijímacieho konania i o uplatnení absolventov jednotlivých odborov na trhu práce.

        • Burzy informácií
          • Burzy informácií

          • Súčasťou života našej školy je i prezentácia na verejnosti. V tomto školskom roku sme našu školu prezentovali na burzách informácií v Levoči, Námestove, Liptovskom Mikuláši, Poprade, Kežmarku a Martine.

            O škole a jej zameraní sme informovali v našom stánku prostredníctvom výrobkov našich žiakov, porozprávali sme o odboroch školy, dielňach, cvičnej firme, ale aj aktivitách a projektoch, ktoré v našej škole realizujeme. Záujem bol aj o informácie v súvislosti s kritériami na prijatie do jednotlivých odboroch. Tieto informácie boli poskytnuté pre rôzne vekové skupiny ako sú rodičia, výchovní poradcovia, pedagógovia a širokú verejnosť v jednotlivých regiónoch. Informácií bolo neúrekom a účastníkov zaujali.

        • Stužková slávnosť V.SV
          • Stužková slávnosť V.SV

          •  

            „ Navždy sa zachová v pamäti stužková.“

            Áno, aj my, študenti sociálno- výchovného odboru sme si spievali tieto slová na našej stužkovej slávnosti, ktorá sa 16.novembra 2023 stala jednou z najvýznamnejších udalostí nášho študentského života. Táto udalosť nie je len o šatách a kravatách, ale predstavuje našu dospelosť a vyspelosť.

             Naša stužková slávnosť bola obohatená o zábavný program, plný hier, ktoré určite zabavili pedagogický zbor aj našich rodičov. Predstavili sme sa v úlohách vojaka, moderátorov, zabávačov, tanečníkov... Ale tou najdôležitejšou úlohou bolo prevzatie zelenej stužky, ktorá symbolizuje maturitu, našu skúšku dospelosti.

                                                                                                   Peter Pavol Mrázik