• Kurz na ochranu života a zdravia – 12. až 14. október 2022

          • Pekné jesenné októbrové dni sme využili a zorganizovali pre žiakov našej školy       3-dňový Kurz na ochranu života a zdravia. Na začiatku kurzu sme žiakov oboznámili s jeho cieľom a obsahom.

             

            Prvý deň kurzu sme začali v telocvični technickými činnosťami a športom, kde si žiaci zmerali sily v preťahovaní lanom a vyskúšali si hod loptičkou na cieľ. Nakoniec si zahrali medzi sebou futbalový zápas. Po výdatnej desiate sme sa vydali na turistický pochod smerom na kopec  Šibeník, kde sme mali krásne jesenné výhľady na okolitú prírodu. Po dosiahnutí cieľa sme sa vrátili späť do školy.

             

            Druhý deň kurzu sa začal zdravotníckou prípravou, kde si žiaci po dvojiciach vyskúšali prenos figuríny na poľných nosidlách a prekonávali vytvorené prekážky slalomom, prechodom cez vyvýšené miesta a prechodom po lavičke. Druhý deň turistického pochodu smeroval k Levočskej priehrade – Žabia cesta.

             

            Na tretí deň kurzu sa žiaci oboznamovali so základnými pravidlami bezpečnosti pri turistike, s turistickými a topografickými značkami, ako sa správať, ak zablúdime a podľa prírodných úkazov a zvláštností nájsť cestu domov. Správny turista by si mal vedieť rozložiť oheň v prírode, poznať rôzne druhy ohnísk či vedieť pripraviť si jedlo v prírode. Na tretí deň turistického pochodu sme sa vybrali na Mariánsku horu, ktorú žiaci zvládli bravúrne.

             

            Týmto sa chcem zároveň poďakovať všetkým zúčastneným pedagógom za pomoc pri plnení stanovených úloh kurzu a žiakom za vzornú disciplínu počas troch dní Kurzu na ochranu života a zdravia.

             

            Mgr. Jana Hromadová

            vedúca KOŽAZ

          • Svetový deň výživy 16. 10. 2022

          • Deň 16. október ako Svetový deň výživy sa zapísal do dejín v roku 1979 a je uznávaný vo viac ako 150 krajinách po celom svete, vrátane Slovenska. Zásadami zdravej výživy sa rozumie pravidelná strava, obmedzenie konzumácie jedál a nápojov s pridaným cukrom, denná konzumácia ovocia a zeleniny, dodržiavanie pitného režimu, ideálne čistú vodu, bylinkové nesladené čaje, zvýšiť príjem vlákniny, celozrnného pečiva, cestovín, používať panenské rastlinné oleje, vyberať si rôznorodé bielkoviny, ktoré zahŕňajú ryby, chudé mäso a hydinu, vajíčka, fazuľu a hrášok a semená. Medzi najčastejšie ochorenia spájané s nevhodnou výživou patrí obezita, diabetes,  kardiovaskulárne, nádorové a metabolické ochorenia.                                                                                        

            Preto v dňoch 10. až 11. 10. 2022 sme žiakov našej školy oboznámili o svetovom dni výživy a pripravili sme pre nich aktivity v podobe prekážkovej dráhy, kde vykonávali rôzne pohybové činnosti pre svoje zdravie a vytvárali si tak pohybové návyky, aby predišli civilizačným chorobám. Prekážky spočívali v prekladaní loptičky z jednej strany na druhú, prechodu po lavičke s dvoma pohármi v ruke naplnených čistou vodou, slalomu okolo kužeľov a vytvorení obrázku ovocia z PET vrchnákov. Po prekonaní prekážok sa žiaci pustili do konzumácie čerstvého ovocia a zeleniny. Pestrosť stravy a pravidelný pohyb sú nepochybne základom zdravia všetkých, no najmä v tomto jesennom období by mali byť povinnou rutinou každého z nás.        

             

            Mgr. Jana Hromadová

            koordinátor drogovej prevencie

          • ŠTRBArace 2022 – školská športová súťaž

          • Dňa  05.10. 2022 sa štyria žiaci našej školy zúčastnili otvorených Majstrovstiev Slovenskej republiky družstiev stredných škôl v prekážkovom behu. Športová súťaž sa konala v športovom areáli Štrbské Pleso pod skokanskými mostíkmi, kde žiaci prekonávali rôzne typy vytvorených prekážok v prírode. Trať merala 2000 m s prekážkami. Žiaci museli mať vhodné oblečenie aj do terénu s blatom a vodou. Pretekári museli správne prekonávať každú prekážku, ak sa tak nestalo, nastala penalizácia desať drepov.

            Pretekári štartovali v tzv. vlnách po desiatich v trojminútových intervaloch. Diskvalifikácia bola za stratu čipu alebo štartového čísla, skrátenie si trate či nešportové správanie. Zakázané boli slúchadlá, mobil, ostré a kovové predmety či bežecké topánky s kovovými hrotmi. Aj keď trať bola veľmi náročná, všetci naši žiaci dobehli do cieľa a odniesli si nové skúsenosti a zážitky.

             

            Mgr. Jana Hromadová

          • Európsky deň jazykov

          • ​​​​​​Už je to viac ako 20 rokov odkedy bol 26. september je vyhlásený za Európsky deň jazykov, s cieľom motivovať všetkých Európanov k učeniu sa cudzích jazykov a prispieť k zlepšovaniu interkultúrneho porozumenia. V týždni od 26.9. do 30.09. sme si aj my pripomínali tento na hodinách anglického jazyka. Počas vyučovania sa žiaci zapojili do zážitkových aktivít so zameraním na  zaujímavosti o jednotlivých jazykoch a krajinách, v ktorých sa používajú. Prostredníctvom hier a kvízov si prehĺbili svoje geografické vedomosti, zábavnou formou rozoznávali vlajky jednotlivých krajín, oboznamovali sa s abecedou v posunkovej reči.

            Prostredníctvom zvukových nahrávok sa pokúšali identifikovať jednotlivé jazyky a cez obrázky známych pamiatok spoznávali významné európske mestá a miesta. Žiaci si tiež overili svoje jazykové kompetencie pomocou virtuálnej lupy a interaktívnej tabule. V diskusii sme sa zamerali na dôvody i rôzne spôsoby učenia sa cudzích jazykov, hovorili sme o materinských i cudzích jazykoch, jazykoch národnostných menšín i špeciálnych formách komunikácie prostredníctvom posunkovej reči či Braillovho písma.

            Veríme, že aktivity uskutočnené v tomto týždni motivujú našich žiakov k učeniu sa aj ďalších cudzích jazykov, možno aj na krúžku nemeckého jazyka, ktorý bude v našej škole v tomto školskom roku realizovaný po prvý krát...


            Učitelia anglického jazyka